12 September 2014

Καραμελωμένα μήλα για τάρτα ή μηλόπιτα

ΥΛΙΚΑ

¼ φλ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 λοβό βανίλιας
2 μεγάλα μήλα (κατά προτίμηση ένα πράσινο ξινό και ένα κόκκινο γλυκό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε σε μεγάλο τηγάνι το βούτυρο και το σιγοβράζουμε για ένα λεπτό. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας. Ανακατεύουμε σε δεύτερο μπολ την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κύβους και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού να μην προλάβουν και μαυρίσουν (το φαινόμενο της καστάνωσης). Τα προσθέτουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα μήλα και όλη τη ζάχαρη στο τηγάνι με το βούτυρο, τα απλώνουμε σε μια σειρά και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά ώστε να γυρίσουν και από την άλλη πλευρά όλοι οι κύβοι μήλου και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Όταν έχουν τραβήξει τα υγρά τους κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα καραμελωμένα αυτά μήλα εκτός του ότι μπορούμε να τα σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή γιαούρτι, τα χρησιμοποιούμε ως γέμιση για σκεπαστή μηλόπιτα ή τάρτα με οποιαδήποτε συνταγή βάσης έχουμε. Το συνολικό ψήσιμο στον φούρνο θα είναι περίπου 20 λεπτά αφού τα μήλα έχουν ήδη επεξεργαστεί θερμικά.

Καλή σας απόλαυση!


Καραμελωμένα μήλα για τάρτα